Our Students'
Testimonials
Όλγα Τσιότσου (2023)
Το σεμινάριο νοηματοδότησε τη ζωή μου με ένα πολύ όμορφο τρόπο.<br /> Φοβερή οργάνωση σε θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα. Δεν θα το πίστευα ποτέ ότι θα έφτανα σε σημείο να νιώθω ότι μπορώ να αγγίξω το συγκεκριμένο κόσμο, ήταν κάτι ουτοπικό για μένα. Ο εισηγητής (Χρήστος) έχει τρομερή μεταδοτικότητα και μεταδοτική πόρωση για τον κινηματογράφο! Υπάρχει πολύ όμορφο κλίμα στα μαθήματα και πολύ σύντομα οι συμμετέχοντες δημιουργήσαμε παρεάκια μεταξύ μας. Το σεμινάριο ανταποκρίθηκε και με το παραπάνω στις προσδοκίες μου.
Χρήστος Ψώνης (2022)
Προσωπικά νιώθω πολύ ευχαριστημένος από το σεμινάριο του FILMSCHOOL. Όσα είχαμε συζητήσει πριν την εγγραφή μου, έγιναν, και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας. Δεν έγιναν ‘’εκπτώσεις’’ όσον αφορά στις συναντήσεις και πώς αυτές θα έπρεπε να διεξάγονται. Οι προσκεκλημένοι για τα masterclasses είναι όλοι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενό τους και έχουν πολλά πράγματα να μεταδώσουν. Τα παιδιά ήταν πάντα πρόθυμοι να ακούσουν την οποιαδήποτε απορία και να δώσουν τη βοήθειά τους όπου μπορούσαν. Το πιο σημαντικό για εμένα ήταν που ήρθα σε επαφή με κόσμο ο οποίος έχει την ίδια αγάπη με εμένα για τον κινηματογράφο, και πλέον μπορώ να συνεργαστώ με πολλούς από αυτούς.
Μαντώ Μορέτη (2018)
Σίγουρα μια από τις καλύτερες επιλογές για μια πρώτη εισαγωγή στον κόσμο του κινηματογράφου. Ένα σεμινάριο που πέρα από τις γνώσεις που σου προσφέρει σε επίπεδο σκηνοθεσίας, δημιούργει και μια υπέροχη ομάδα ανθρώπων (του χώρου ή μη) για ανταλλαγή ιδεών. Το σεμινάριο σε εντάσσει στο χώρο του filmmaking - παραγωγής και γυρίσματος- μέσα από θεωρητικά μαθήματα, συζητήσεις, ανάλυση ταινιών αλλά και πρακτικές ασκήσεις (ομαδικές και ατομικές) που σε βοηθούν να μετατρέψεις τις ιδέες σου σε εικόνες. Το βασικότερο όμως είναι ότι φεύγεις γεμάτος από ιδέες και εικόνες καθώς και επαφές με ενδιαφέροντες ανθρώπους για δυνητικές συνεργασίες. Μην το χάσετε! Και κλείνω με μια ατάκα του Χρήστου (εισηγητή του σεμιναρίου).. ‘Το νου σας!’
Μαρία Παράσχου (2022)
Η συνολική μου εμπειρία στο Filmschool ήταν πολύ καλή! Μου άρεσαν σχεδόν όλα τα Masterclasses και οι μέρες που περνούσαμε για να αναλύουμε ταινίες, μου άρεσαν ακόμα περισσότερο (προσωπικά θα ήθελα να κάνουμε παραπάνω αναλύσεις παρά θεωρία)! Επίσης ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η μέρα με τον κ. Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο που μας έβαλε ασκήσεις πάνω στην θεωρία. Εννοείται πως όλα τα πρακτικά μαθήματα ήταν καταπληκτικά και ήταν πολύ ωραίο να βλέπεις τις διαφορετικές εκδοχές του κάθε σκηνοθέτη στις ίδιες σκηνές.
Λυγία Μαναριώτη (2019)
Ο Χρήστος Πυθαράς με αγάπη και μεράκι γι’ αυτό που κάνει έχει οργανώσει ένα άρτιο σεμινάριο, πλαισιωμένο με μερικούς από τους πιο αξιόλογους επαγγελματίες του χώρου.
Θοδωρής Παναγόπουλος (2017)
Tο FilmSchool ήταν μια υπέροχη εμπειρία και ιδανική για κάποιον που θέλει να μάθει από τους καλύτερους και να κάνει τα πρώτα βήματα για να ενταχθεί στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα από τις πολλές ώρες του σεμιναρίου και την υπέροχη και γεμάτου πάθος και όρεξη διδασκαλία του Χρήστου Πυθαρά, ανακάλυψα πως είναι να κάνεις μια ταινία σε όλα τα πόστα από βοηθός παραγωγής ως σκηνοθέτης, έμαθα από επαγγελματίες του χώρου μέσα από τα Masterclasses αλλά και από την παραγωγή της ταινίας αλλά προπάντων γνώρισα πολύ ενδιαφέρον κόσμο δημιουργώντας φίλους αλλά και συνεργάτες για το μέλλον.
Chris Tofer (2015)
Τα μαθήματα του FilmSchool δεν έχουν καμία σχέση με αυτά των υπολοίπων κινηματογραφικών σεμιναρίων εκεί έξω. Η σοβαροφάνεια, ο ακαδημαϊσμός και η άσκοπη θεωρητικολογία δεν έχουν θέση εδώ. Ο Χρήστος Πυθαράς και οι συνεργάτες του δημιουργούν ένα περιβάλλον ισότητας και συνεργασίας που μετατρέπει τον φιλόξενο χώρο του Booze στο απόλυτο κινηματογραφικό εργαστήρι.
Νώντας Γαρδέλης (2016)
Για να μάθεις σινεμά πρέπει να κάνεις σινεμά· και αυτό κάνεις στο FilmSchool. Τα θεωρητικά μαθήματα, τα σοβαρά masterclasses, η σκηνοθεσία και κινηματογράφηση σκηνών από γνωστές ταινίες και κυρίως η ταινία μικρού μήκους που “επιβάλλεται” να κάνεις ως σκηνοθέτης στο τέλος της περιόδου, καθώς και η συμμέτοχη στις ταινίες των συμμαθητών στα πόστα που επιλέξεις, σου δίνουν το δικαίωμα να ξεστομίσεις: “μπορώ να γίνω μικρομηκάς”. Μεγάλο ατού στο FilmSchool η συνεύρεση με ανήσυχους συμμαθητές. Ίσως το καλύτερο σχολειό της πόλης.
Νίκος Λέζας (2018)
Είμαι ένας ψαγμένος ερασιτέχνης. Ψάχνοντας να αυξήσω τις γνώσεις μου το 2017 (σκηνοθετικά) κάποιος φίλος μου συνέστησε το FilmSchool. Εκεί διαπίστωσα πως γίνεται σοβαρή δουλειά .Το σημαντικότερο για εμένα ήταν πως μεγάλο μέρος του σεμιναρίου ήταν πρακτικό και όχι μόνο θεωρία. Σκηνοθεσία-Κάμερα-φώτα-μοντάζ-πρότζεκτ. Αξέχαστες εμπειρίες!
Νίκος Μπέκος (2022)
Βασικό πλεονέκτημα του σεμιναρίου είναι το καθαρά πρακτικό κομμάτι του σε προχωρημένο επίπεδο, κάτι που σημαίνει μπορείς να χειριστείς πληθώρα εξοπλισμού και τεχνικών, αφού τα έχεις δουλέψει και στην πράξη. Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις, το σημαντικότερο είναι ότι σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι καλύτερα το χρόνο σου, με όποια απρόοπτα προκύψουν - πχ να αρρωστήσει ηθοποιός ή συνεργάτης πριν το γύρισμα που -ειδικά στη χρονιά μας λόγω της πανδημίας- το ζήσαμε αρκετά. Τα masterclasses αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα ως προς τις πιθανές επαφές που μπορείς να κρατήσεις με επαγγελματίες του χώρου σε οποιοδήποτε πόστο. Στη χρονιά μου έτυχαν και 2 γυρίσματα εκτός του σεμιναρίου, οπότε υπάρχουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε μεγαλύτερες παραγωγές ακόμα και πριν τη λήξη του. Τέλος, γνωρίζεις άτομα με πάθος για τον κινηματογράφο, με τα οποία μπορείτε να συνεργαστείτε και σε μελλοντικές ταινίες σας.
Σπύρος Καλαφάτης (2022)
Θεωρώ ότι για τη διάρκεια του και το οικονομικό σκέλος, το Filmschool είναι ένα πολύ δυνατό και παραγωγικά δομημένο σεμινάριο που καταφέρνει να σου δώσει όλα τα στοιχεία και τις προσλαμβάνουσες που χρειάζεται κανείς για να μπει στη διαδικασία της σκηνοθεσίας και γενικά στην μαγεία του κινηματογράφου. Σου δίνει τη φαρέτρα και τα βέλη ώστε να βρει ο καθένας τον στόχο του.
Δημήτρης Κίτσος (2022)
Ήταν μια διαδικασία η οποία με κινητοποίησε να ασχοληθώ με τη σκηνοθεσία (υπό άλλες συνθήκες μάλλον θα καθυστερούσα να εμπλακώ με αυτό). Με ενέπνευσε ιδιαίτερα και με έβαλε σε μια νοοτροπία να αποκωδικοποιώ τις ταινίες που βλέπω και να μπορώ να παρατηρώ καλυτέρα ποια εργαλεία αφήγησης χρησιμοποιήθηκαν και τι αντίκτυπο μπορεί να χέουν πιάνω μου, ως θεατής.<br /> Σε γενικές γραμμές το πρόσημο ήταν παραπάνω από θετικοί.
Φίλιππος Παπάζογλου (2017)
"Τι χρειάζεται για να φτιαχτεί μία ταινία;" Ήταν το πρώτο πράγμα που σκεφτόμουν ότι έπρεπε να μάθω όταν ξεκίνησα το σεμινάριο. Πώς να σκηνοθετήσεις τους ηθοποιούς, πώς να γράψεις το σενάριο, άπειρα "πώς" και "τι" γύριζαν στο κεφάλι μου, με ένα διαρκές άγχος να βρω την φωνή μου, τον δικό μου τρόπο να κάνω αυτό που αγαπάω περισσότερο απ' όλα: σινεμά. Με τα πολλά κατάλαβα, ότι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, με μία απλή κάμερα κι ένα φωτιστικό δαπέδου μπορείς να κάνεις σινεμά. Να κάνεις κινηματογράφο. Το πιο σημαντικό όμως, ήταν αυτό που κατάλαβα αφού τελείωσε το σεμινάριο, εκείνοι οι τρεις μήνες, γεμάτοι επιθυμία, θέληση και πολλή καύλα για δημιουργία. Να έχεις κόσμο γύρω σου που σε εμπνέει, να μοιράζεσαι με ανθρώπους την ίδια θέληση που ο ίδιος έχεις, να λες "θα το κάνω, ο κόσμος να χαλάσει!". Τελικά, την απάντηση στο ερώτημά μου την πήρα. Δεν είναι οι απαραίτητες κατά τ' άλλα τεχνικές γνώσεις που μαζεύεις, ούτε ο εξοπλισμός που τελικά έρχεσαι σε επαφή, αλλά το κίνητρο και οι άνθρωποι γύρω σου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, ήρθα σε επαφή και με τα δύο. Ανθρώπους που ψάχνουν και σου δίνουν κίνητρο, είτε επαγγελματίες στον χώρο, είτε κόσμο που στο τέλος της ημέρας θα έπινες και ένα ποτό μαζί του. Αυτό που χρειάζεται για να κάνεις μια ταινία στο τέλος, είναι να θες να κάνεις μία ταινία και μέσα στο FilmSchool, βρίσκεις την ομορφιά, την γνώση, το κίνητρο και τους ανθρώπους, που μαζί τους - τώρα ή στο μέλλον - θα κάνετε μαζί σινεμά.
Νίκος Κουτελιέρης (2020)
Προτείνω ανεπιφύλακτα το FilmSchool και το σεμινάριο του. Η δυνατότητα πρακτικών ασκήσεων, τα Masterclasses από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, ο Χρήστος, το networking, με ωφέλησαν και με ενέπνευσαν να ξεκινήσω και να βρίσκομαι αυτήν την στιγμή στο στάδιο της προπαραγωγής της μικρού μήκους ταινίας μου.
Δημήτρης Φίλης (2018)
Μια γεμάτη, κινηματογραφική και όχι μόνο, εμπειρία από την αρχή έως το τέλος. Από την πρώτη συνάντηση στην "τάξη", μέχρι το wrap στο τελευταίο γύρισμα της ταινίας σου. Αναλύσεις, συζητήσεις, νέες γνώσεις, και το κυριότερο άνθρωποι, που σου μένουν για πάντα αξέχαστοι. Αν το FilmSchool έπρεπε να περιγραφεί σε μία μόνο λέξη, αυτή θα ήταν η "δοτικότητα".
Γιώργος Ντούνης (2020)
Για μένα το FilmSchool είναι οι άνθρωποι που γνώρισα και μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, η πώρωση του να αφιερώνεις ολόκληρο το Σαββατοκύριακο σου για να ασχολείσαι, βλέπεις, αναλύεις, συζητάς μόνο ταινίες, η λαχτάρα για δημιουργία και ίσως μια ανάμνηση: μια Κυριακή του Ιούλη, η Αθήνα άδεια, το θερμόμετρο πάνω από τους τριάντα και μια παρέα ανθρώπων πάνω στο Booze να παρακολουθούν και να συζητούν το Koyaanisqatsi. Μυσταγωγία.
Γιάννης Πλας (2018)
Μετά από τα χρόνια σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, το FilmSchool είναι μια επιλογή που χάρηκα που έκανα. Μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατανοείς θεμελιώδεις αρχές του κινηματογράφου και είσαι σε θέση να γυρίσεις την δικιά σου ταινία, έχοντας γνώση όλων των απαραίτητων τεχνικών και μεθόδων. Ο Χρήστος είναι καθηγητής με πολύ καλή μεταδοτικότητα και γνώση του χώρου του κινηματογράφου, που σε κάνει να αγαπήσεις την σκηνοθεσία και το σινεμά.
Δημήτρης Θανασιάς (2022)
Σαν σύνολο θεωρώ ήταν από τα καλύτερα σεμινάρια που έχω κάνει στο κομμάτι του κινηματογράφου. Είναι το μοναδικό σεμινάριο που προσφέρει τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Ελπίζω να συνεχίσει έτσι γιατί υπάρχει τεράστιο κενό στην εκπαίδευση πάνω στον κινηματογράφο.
Κατερίνα Κιαγιά (2014)
Στο FilmSchool απέκτησα πολλές πρακτικές γνώσεις που μου φάνηκαν χρήσιμες για τις ταινίες μου. Το μεγαλύτερο κέρδος όμως ήταν ότι κόλλησα τον ιό του κινηματογράφου. Το FilmSchool καλλιεργεί τις απαραίτητες συνθήκες για να σου ανοίξει την όρεξη να κάνεις ταινίες και μετά φροντίζει ώστε αυτή η όρεξη να μην κορεστεί ποτέ απολύτως. Είναι σαν το σανατόριο στο «Μαγικό Βουνό» του Τόμας Μαν. Στην αρχή ξεκινάς να πας σαν επισκέπτης και μετά από λίγο αρρωσταίνεις επειδή δε θες να φύγεις. Επειδή εκεί ερωτεύεσαι... το σινεμά.
Σοφία Καλογιάννη (2015)
Ο Χρήστος Πυθαράς είναι ένας σκηνοθέτης που διαθέτει βαθιά γνώση και μεγάλη αγάπη για το αντικείμενό του. Το αποτέλεσμα είναι ένα σεμινάριο το οποίο λειτουργεί τόσο ως μια εξαιρετική εισαγωγή στην κινηματογραφική εμπειρία, όσο και ως μια ουσιαστική πρακτική εξάσκηση στο πεδίο της σκηνοθεσίας. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που ολοκλήρωσα την πρώτη μικρού μήκους ταινία μου στο πλαίσιο του σεμιναρίου αυτού, με την αμέριστη στήριξη του εισηγητή του.
Αθηνά Φωτοπούλου (2017)
Το σεμινάριο του FilmSchool είναι ένα σεμινάριο που σε αφήνει ελεύθερο να αυτοσχεδιάσεις. Δημιουργεί ασφαλές κλίμα ώστε να μη φοβάσαι να εκτεθείς. Επίσης έχει πολλές μικρές ενότητες, από δημιουργία σεναρίου μέχρι τη δημιουργία μικρού μήκους ταινίας, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να βρει αυτό που τον εκφράζει για να ασχοληθεί.
Αλέξης Χατζηγιάννης (2015)
Πριν να πάω στο FilmSchool ονειρευόμουν να κάνω ταινίες. Εκεί έμαθα τον τρόπο. Μοιράστηκα με άτομα την εμπειρία του να κάνουμε μαζί κινηματογράφο και προέκυψαν πολύ όμορφα και σημαντικά, για εμάς τουλάχιστον, πράγματα. Από τότε προσπαθούμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ταινίες.
Γιώργος Παναγόπουλος (2016)
Το 2015 και το 2016 συμμετείχα σε δύο σεμινάρια του FilmSchool, στο Πρακτικό Σεμινάριο Σκηνοθεσίας με εισηγητή τον Χρήστο Πυθαρά και στο Θεωρητικό Σεμινάριο Σκηνοθεσίας με τον Γιάννη Οικονομίδη. Το FilmSchool, όπως το έζησα, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά κινηματογραφικά και δημιουργικά οικοσυστήματα της Αθήνας. Η ποικιλία των προσλαμβανουσών στο πρακτικό σεμινάριο είναι μεγάλη, τόσο ως προς το εύρος των αντικειμένων με τα οποία καταπιάνεται, όσο και ως προς τις διαφορετικές προσεγγίσεις με τις οποίες ένας δημιουργός μπορεί να έρθει σε επαφή στο πλαίσιό του. Τα σεμινάρια του FilmSchool ήταν για εμένα καθοριστικά για τη μετάβαση από την προσωπική μου μελέτη πάνω στον κινηματογράφο στην πρακτική του. Κατά τη διάρκειά τους επέλεξα να συμμετάσχω στα συνεργεία των γυρισμάτων πολλών από των ταινιών του έτους, συγκεντρώνοντας πληθώρα ουσιαστικών εμπειριών. Το πρακτικό σεμινάριο ήταν η βάση για ισχυρές μακροχρόνιες φιλίες με πολλούς από τους δημιουργούς με τους οποίους συναντηθήκαμε, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε επαγγελματικές συνεργασίες που διαρκούν ως σήμερα. Συστήνω τα σεμινάρια του FilmSchool σε οποιονδήποτε θέλει να εμπλακεί ενεργά με την κινηματογράφηση και να πειραματιστεί στην πράξη με το μέσο και τις δυνατότητές του.
Γιάννης Ανδριάς (2022)
Όταν γνώρισα τον Χρήστο, θυμάμαι πως μου είπε ότι "κάπου τον Ιανουάριο κατά τη διάρκεια των directing workshops γίνεται κάτι μαγικό και άνθρωποι δένονται σε ομάδες για να δημιουργήσουν". Μου φάνηκε υπερβολικός αλλά εν τέλει είχε δίκιο. Έχτισα δυνατές φιλίες που μαζί πλέον συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε τα όνειρα μας στο ελληνικό σινεμά.
Κώστας Φούντας (2022)
Η ωραία μας ρουτίνα τη φετινή χρονιά προσωπικά θα πω πως μου φάνηκε πολύ χρήσιμη. Το σεμινάριο ήταν πολύ οργανωμένο και το λέω έχοντας περάσει από ιδρύματα που διδάσκουν πράγματα καλλιτεχνικής φύσης, και η οργάνωση δεν είναι αυτονόητη. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε ενδιαφέροντες<br /> ανθρώπους στα masterclasses και τα workshops και ερχόμουν κάθε Σαββατοκύριακο με όρεξη. Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι ήταν ένα καλό σπρώξιμο να κάνω κάποια πρώτα πράγματα (directing workshop, μονοπλάνο, και το μικρό ντοκιμαντεράκι που έκανα για προσωπικό) που μάλλον δε θα είχα κάνει αλλιώς και ευτυχώς το Filmschool με ώθησε να τα κάνω.